Vragen over geld verdienen met thuiswerk?

Veelgestelde vragen over thuiswerk

Antwoorden op veelgestelde vragen

Hieronder vind je wat antwoorden op veelgestelde vragen over geld verdienen met thuiswerk. Als je toch nog een vraag hebt over thuiswerken die er niet bij staat, dan kun je contact openemen via de contactpagina.

Is het vinden van thuiswerk eenvoudig?

Dat ligt er helemaal aan met welke soort thuiswerk je geld wilt verdienen. Traditioneel thuiswerk zoals inpak- en productiewerk is heel erg gewild en het aanbod is maar beperkt. De meeste thuiswerkcentrales hebben bovendien al genoeg thuiswerkers en dus in veel gevallen een wachtlijst van enkele maanden. Traditioneel thuiswerk ligt daardoor niet voor het oprapen, en geduld is belangrijk. Geef je op voor de nieuwsbrieven van thuiswerkwebsites, laat je (gratis) op de wachtlijst zetten bij thuiswerkcentrales in je omgeving, laat je vrienden en kennissen weten dat je op zoek bent naar thuiswerk, en houdt advertenties in de krant in de gaten, maar wacht verder gewoon rustig af totdat er een leuke thuiswerkaanbieding bij jou in de buurt opduikt. Echter, bij modernere vormen van thuiswerk zoals telemarketing, en al helemaal bij erotisch thuiswerk, is het aanbod een stuk groter en kun je meestal veel sneller aan de slag.

Kan ik helemaal zelf bepalen wanneer ik werk?

Ja en nee, en ook dit verschilt per thuiswerksoort. Wat betreft traditioneel thuiswerk: alleen als de thuiswerk-centrale werk voorhanden heeft kun je werken, maar bij het uitvoeren van een opdracht mag je wel helemaal zelf bepalen wanneer je werkt. Juist in de avonduren als het jou uitkomt, of juist niet op een dag dat je het al heel druk hebt. De meeste thuiswerkcentrales hebben echter niet continu werk in de aanbieding; soms is er een tijdje (bijna) niks te doen, en dan ineens weer wel. De meeste thuiswerkopdrachten moeten overigens wel binnen een bepaalde tijd klaar zijn, dus vaak zit er enige tijdsdruk achter. Bij moderne thuiswerkvormen heb je doorgaans meer vrijheid, al zijn er ook daar enige beperkingen. Zo kun je bijvoorbeeld bij telemarketing vanzelfsprekend niet midden in de nacht mensen gaan bellen.

Moet je (bij traditioneel thuiswerk) de thuiswerkopdracht altijd zelf ophalen?

Nee, of je de opdracht zelf moet ophalen (en als je klaar ben ook weer afgewerkt moet inleveren) bij de thuiswerkcentrale verschilt per centrale en per opdracht en hangt vaak van de opdrachtgever af. Sommige opdrachten worden gewoon aan de deur bezorgd en als je klaar bent weer bij je opgehaald.

Is er een minimum leeftijd?

De meeste bedrijven die thuiswerk aanbieden hanteren een minimum leeftijd van 18 jaar.

Ben je in loondienst als thuiswerker?

Meestal niet. Veelal wordt je betaald per afgewerkte opdracht of bijvoorbeeld per 100 afgewerkt items.

Ben je verzerzekerd?

Omdat thuiswerkcentrales je in het algemeen niet in loondienst nemen ben je ook niet verzekerd. Je moet er dan dus zelf voor zorgen dat je een ziektekostenverzerking hebt. Daarnaast bouw je als thuiswerker doorgaans ook geen WW, ZW en WAO op. Dit verschilt echter per aanbieder. Zoek dus goed uit hoe jouw persoonlijke situatie eruit ziet.

Hoe zit het met belastingen?

Met thuiswerk realiseer je een inkomen dat je gewoon bij de belastingdienst dient op te geven en waar je dus gewoon inkomstenbelasting over moet betalen. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.

Mag je thuiswerken met een uitkering?

In de meeste gevallen heeft het hebben van een inkomen gevolgen voor je uitkering. Thuiswerkverdiensten worden gewoon als een inkomen beschouwd, en als je een WW of Bijstands uitkering hebt wordt je daar meestal op gekort. Je mag dus wel thuiswerk doen als je een uitkering hebt, maar je dient je verdiensten wel gewoon op te geven bij de belastingdienst, en het gevolg is dat je in de meeste gevallen dan (deels) wordt gekort op je uitkering. Als je een uitkering hebt kun je het beste contact opnemen met je uitkeringsinstantie om na te vragen wat je bijverdienmogelijkheden zijn.