Geld verdienen met je foto's

Geld verdienen met je foto's

Stocksites en microstocksites

Het internet biedt niet alleen professionele fotografen maar ook amateurfotografen de mogelijkheid om makkelijk wat geld te verdienen met hun foto's. Professionals kunnen terecht bij zogenaamde 'stocksites', websites waar vraag en aanbod van kwalitatief hoogwaardige foto's aan elkaar worden gekoppeld. Dat werkt als volgt; fotografen kunnen er gratis hun foto's uploaden, en webmasters, designers, marketeers en andere geinteresseerden kunnen vervolgens die foto's bekijken en tegen betaling de gebruiksrechten van de foto's van hun keuze kopen. Iedere keer dat iemand een bepaalde foto op zo'n stocksite koopt, krijgt de maker van die foto (de fotograaf) een deel van de opbrengst. Een groot voordeel voor de fotografen is dat er op deze stocksites dagelijks vele tienduizenden belangstellenden zoeken naar foto's, en dat je foto's aan meerdere mensen verkocht kunnen worden. Je verdiensten per foto kunnen zo dus snel hoog kunnen oplopen. Bij stocksites liggen de kwaliteitseisen doorgaans echter wel heel erg hoog. Voordat jouw foto's aan de database worden toegevoegd worden ze eerst gekeurd, en het percentage afkeur is doorgaans erg hoog. Daarom bestaan er ook zogenaamde 'microstocksites'. De kwaliteitseisen zijn daar minder streng.

Professionele fotografen

De oudste en bekendste stocksite is iStockphoto. Fotografen krijgen er tot 40 procent van de opbrengst van een foto. Zoals je kunt lezen op de website van iStockphoto liggen de kosten per foto voor kopers tussen de $1 en $21, afhankelijk van de resolutie (de grootte) van de afbeelding die wordt gekocht. Als je je dan bedenkt dat sommige foto's wel vele duizenden keren zijn verkocht, dan is al snel duidelijk dat goede fotografen echt heel veel geld met stocksites kunnen verdienen. Vorig jaar keerde iStockphoto in totaal maar liefst 20 miljoen euro aan royalties aan haar fotografen uit! Een groot voordeel voor fotografen is dat iStockphoto internationaal erg groot en bekend is, waardoor er dus veel meer potentiele kopers rondzoeken dan op kleinere stocksites. Een ander leuk aspect van iStockphoto is dat je er ook geld kunt verdienen met zelfgemaakt illustraties, en met flash-, video- en audio-fragmenten.

De bekendste Nederlandse stocksite voor professionele fotografen is Nationale beeldbank. Het mag duidelijk zijn dat het grote voordeel is dat je er Nederlandstalige support krijgt en ook eenvoudig op je Nederlandse bankrekening kunt worden uitbetaald. Een nadeel is dat Nationale beeldbank veel minder bezoekers heeft dan een internationale site als iStockphoto, en de kans dat je daadwerkelijk foto's verkoopt dus ook wel wat kleiner is. Echter, je kunt natuurlijk ook gewoon prima je foto's op beide sites aanbieden!

Aanmelden bij iStockphoto en Nationale beeldbank is gratis!

Hobbyfotografen

De laatste jaren zijn er steeds meer zogenaamde 'microstocksites' opgedoken. Deze sites werken volgens dezelfde principes als stocksites en brengen dus vraag en aanbod van foto's bij elkaar, maar het verschil is dat microstocksites lagere kwaliteitseisen stellen. Microstocksites richten zich bij uitstek op hobbyfotografen. Bekende voorbeelden zijn Dreamstime en Shutterstock. Maar let op, ook bij microstocksites worden je foto's eerst gekeurd. En zeker de eerste keer zal waarschijnlijk een groot deel van je foto's worden afgekeurd. Maar treur dan niet want dat is heel normaal. Laat je er in ieder geval zeker niet door ontmoedigen!

Aanmelden bij Dreamstime en Shutterstock is gratis!

Gratis je eigen fotowinkel

Maak je wel eens foto's op feestjes, familieweekenden of buurt BBQs? Dan ken je vast wel het probleem dat vrienden, kennissen en/of familieleden zo enthousiast zijn over je foto's dat ze om extra afdrukken vragen. Buiten alle tijd en moeite die het kost om aan dergelijke verzoeken te voldoen wordt er vaak ook verwacht dat je die afdrukjes wel even gratis verstrekt (of tegen de kostprijs van 8 cent). Als je daar geen zin meer in hebt biedt Oypo de uitkomst. Met Oypo kun je namelijk eenvoudig je eigen online fotowinkel beginnen, waar anderen naar gelieve jouw foto's kunnen bestellen. Een extra voordeel: je kunt zo ook geld verdienen!

Bij Oypo kun je geld verdienen met een fotowinkel waarin alleen jouw eigen foto's te koop zijn. Het enige dat je hoeft te doen is een account aan te maken (gratis), de betreffende foto's te uploaden en je prijzen te bepalen. Vervolgens krijg je een URL van je winkel om met potentiële klanten te delen, zodat mensen je foto's kunnen bestellen. Oypo regelt de volledige afhandeling met klanten: ze regelen de betaling én het versturen van de foto's. Je betaalt geen opstartkosten, wel rekent Oypo een commissie van 20% over je verdiensten. Als je saldo minimaal €100 bedraagt kun je je verdiensten laten uitbetalen. Meer informatie vind je op de site van Oypo.