Geld verdienen door advertentieruimte te verkopen

Geld verdienen met advertentieruimte

Beschikbare advertentieruimte verkopen

Als je zelf geen advertenties wilt uitzoeken bij affiliate programma's, dan is nog een andere mogelijkheid om geld te verdienen het simpelweg verkopen van advertentieruimte op je website aan een andere partij. Die andere partij bepaalt dan zelf welke advertentie(s) er op jouw website worden vertoond, en jij verdient dan een vast bedrag per maand, per klik, of per duizend vertoningen.

Twee mogelijkheden

Je hebt hierbij twee alternatieven. Optie één is om beschikbare advertentieruimte op je website aan te bieden aan mogelijk geïnteresseerde adverteerders via een zogenaamde intermediair. Je kunt dan je standaard Google Adsense of affiliate advertenties op je website blijven draaien, maar tegelijkertijd hebben adverteerders dan de mogelijkheid om de betreffende advertentieruimte per direct 'over te nemen' in ruil voor een door jouzelf vooraf vastgesteld vast bedrag per maand. Deze mogelijkheid wordt geboden door Adverteerdirect. De andere mogelijkheid is om je advertentieruimte in zijn geheel aan een gespecialiseerd bedrijf te verkopen. Dat bedrijf bepaalt dan in zijn geheel welke advertenties er worden vertoond, en jij ontvangt dan een vast bedrag per klik of per duizend vertoningen. Je hebt er dan dus geen omkijken meer naar, en het verdienen gaat dan min of meer volautomatisch. Deze tweede optie wordt geboden door Linki. Welke optie is het meest winstgevend en het minst arbeidsintensief? Meestal is dat de combinatie van Adverteerdirect met Google Adsense. Meer daarover hieronder.

Advertentieruimte verkopen via een intermediair (Adverteerdirect)

Via Adverteerdirect kun je advertentieruimte op je site dus eenvoudig aanbieden aan potentiële adverteerders. Nadat je je hebt aangemeld moet je eerst je Google Adsense code (of de advertentiecode van een ander affiliate programma naar keuze) invoeren op de site van Adverteerdirect, alsook aangeven tegen welk vast bedrag per maand adverteerders jouw advertentieplek mogen overnemen. Als je dat hebt gedaan moet je een stukje code op je website plaatsen. Op die plek worden dan voortaan automatisch jouw eigen advertenties vertoond (dus die van je eigen Google Adsense account, of van het affiliate account dat je had opgegeven). Tegelijkertijd staat er dan ook een link bij waarop bezoekers van je website kunnen klikken als ze geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om zelf op die plek met een eigen advertentie te adverteren. Het handige van Adverteerdirect is dat alles automatisch werkt: je hoeft zelf niet te onderhandelen met adverteerders, je advertenties worden automatisch aangepast, en je wordt automatisch uitbetaald. Zelf ontvang je 75% van wat de adverteerders betalen, Adverteerdirect rekent namelijk een commissie van 25%. Hieronder nog even een filmpje waarin de voordelen van Adverteerdirect worden uitgelegd.

Nog één keer samengevat: als je gebruik maakt van Adverteerdirect, worden je standaard (Google Adsense of affiliate) advertenties gewoon vertoond, maar tegelijkertijd kun je dus ook verdienen aan adverteerders die bereid zijn jouw advertentieplek over te kopen. Bijkomend voordeel is dat er al een heleboel adverteerders bij Adverteerdirect zijn aangesloten, en die via Adverteerdirect eenvoudig kunnen zien welke sites beschikbaar zijn om op te adverteren. Met de hulp van Adverteerdirect wordt het dus makkelijker om adverteerders voor je website te vinden. Aanmelden bij Adverteerdirect is gratis.

Advertentieruimte verkopen aan gespecialiseerde bedrijven (Linki)

Zoals eerder aangegeven zijn er dus ook bedrijven waar je beschikbare advertentieruimte min of meer aan kunt verkopen. De bekendste is Linki. Je moet dan een stukje code op je website plaatsen en op die plek verschijnt dan automatisch reclame die aansluit bij het onderwerp van je site. Je wordt dan automatisch vergoedt per klik of per 1000 vertoningen.

Ten opzichte van geld verdienen met affiliate programma's heeft het verkopen van advertentieruimte twee voordelen. Allereerst hoef je zelf niet uit te zoeken welke advertenties je precies op je site wilt vertonen, dat gebeurt namelijk geheel automatisch. Je loopt daardoor ook niet het risico dat je een advertentie blijft promoten waar de adverteerder al de spreekwoordelijke stekker heeft uitgetrokken. Als je via affiliate programma's werkt loop je dat risico wel. Het tweede voordeel is dat je ervoor kunt kiezen om per 1000 vertoningen vergoed te worden, iets wat bij affiliate programma's vrijwel nooit mogelijk is. Ook ten op zichte van Google Adsense geldt dit voordeel, want ook daarbij kun je niet kiezen voor de optie om per duizend weergaves betaald te krijgen.

Banneradvertenties: Linki

Linki zorgt ervoor dat er automatisch banneradvertenties op je site worden vertoond. Je kunt er bij Linki voor kiezen om betaald te krijgen op basis van CPC of op basis van een combinatie van CPC en CPM. CPC staat voor 'Cost Per Click' en verwijst daarmee naar het krijgen van een vergoeding per keer dat een bezoeker op een advertentie klikt. CPM staat voor 'Cost Per Mille' waarmee wordt gedoeld op de vergoeding per 1000 views, dus per 1000 keer dat een advertentie op jouw site wordt vertoond ongeacht of er ook op wordt geklikt door je bezoekers. Als je ervoor kiest om op CPC basis vergoed te worden krijg je standaard 10 cent per klik bij Linki. Kies je voor de combinatie van CPC en CPM, dan krijg je tot 10 cent CPM plus daar boven op nog eens tot 11 cent CPC, afhankelijk van de kwaliteit van je site. Je website krijgt namelijk op basis van het klikgedrag van je bezoekers een bepaald aantal sterren toegewezen. En des te meer sterren, des te hoger de vergoeding is die je krijgt. Meer informatie vind je op de website van Linki. Aanmelden bij Linki is gratis.

Voor welke sites is deze laatste optie interessant? Forums!

Het verkopen van advertentieruimte is met name interessant voor websites met relatief veel vaste bezoekers en veel paginaweergaves per bezoeker. Bij dat soort websites is doorgaans het aantal klikken op advertenties per duizend weergaves erg laag, waardoor je met standaard affiliate programma's niet zo makkelijk geld kunt verdienen. Die vergoeden immers per lead of per klik. Het voordeel van het verkopen van advertentieruimte is dan dat je vergoed wordt op basis van CPM en daardoor meer kunt verdienen. Sites die bij uitstek geschikt zijn voor deze optie zijn online forums.